«Вирок не набуде чинності». Захист Януковича оскаржить рішення Оболонського райсуду

Автори:
Олег Панфілович, Оксана Коваленко
Дата:
«Вирок не набуде чинності». Захист Януковича оскаржить рішення Оболонського райсуду

Володимир Шуваєв \ «Бабель»

Захист екс-президента Віктора Януковича подасть апеляцію на рішення Оболонського районного суду Києва, який у четвер, 23 січня, засудив колишнього президента до 13 років увʼязнення. Про це theБабелю повідомив адвокат Януковича Віталій Сердюк.

«Вирок не набуде чинності, оскільки захист подасть апеляцію. Ми вважаємо, що цей вирок є політично вмотивованим», — повідомив Сердюк.

Адвокат наполягає, що такої думки дотримується низка політиків у США, а Інтерпол «5 років відмовляв у розшуку Януковича, оскільки переслідування має винятково політичний характер».

«В цілому, захист задоволений процесом, оскільки нам вдалося добитися таких своїх цілей, як збір матеріалів і доказів про причетність реальних винуватців у втраті Криму. І ці матеріали скоро будуть оприлюднені», — додав Сердюк.

Крім того, Сердюк вважає, що судити Януковича має народ, який його обирав президентом.

За день до оголошення вироку Сердюк заявив, що будь-яке рішення суду «є нікчемним і неправосудним». За матеріалами судового процесу адвокати Януковича зробили відео, яке, на їхню думку, доводить невинуватість екс-президента та вину нинішньої влади у втраті Криму. Це відео адвокат Сердюк обіцяє показати журналістам.

Крім того, Сердюк каже, що адвокати вже виписали своє обвинувачення нинішній владі: «Ми підготували 6 томів матеріалів справи та навіть проект обвинувального акту». За його словами, йдеться про Андрія Парубія, Олександра Турчинова, Віталія Наливайченка, Арсена Авакова, Сергія Пашинського, Юрія Луценка, Юрія Сергеєва, Степана Полторака, Віталія Кличка, Арсенія Яценюка. Матеріали він обіцяє передати Державному бюро розслідувань та міжнародним і правозахисним організаціям.

  • 24 січня Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним у державній зраді та в посібництві у веденні агресивної війни і засудив до 13 років увʼязнення заочно.
  • Разом з тим суд визнав екс-президента невинним за звинуваченням у посібництві посяганню на територіальну цілісність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків.