У Сенат США внесли резолюцію щодо України. Закликають провести операцію в Чорному морі та підтримати ЗСУ

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Сенат США внесли резолюцію щодо України. Закликають провести операцію в Чорному морі та підтримати ЗСУ

Wikipedia

У Сенаті США представили резолюцію, що закликає до посилення оборонної допомоги Україні та підтримує скасування газопроводу «Північний потік — 2», повідомляє Посольство України в США.

Документ внесла до порядку денного Конгресу група з майже 70 сенаторів від Республіканської та Демократичної партій. Вони закликають президента США скористатися положеннями закону про «Бюджет США на 2018 рік на потреби національної оборони» для посилення потенціалу Збройних сил України та надати додаткову безпекову підтримку Україні. Основна мета — зміцнення морських спроможностей України попереджувати та відбивати подальшу російську агресію.

«Сенат закликає президента США до невідкладного проведення спільної з американськими союзниками операції для забезпечення свободи навігації у Чорному морі з метою демонстрації підтримки міжнародно визнаних кордонів, двосторонніх домовленостей та принципу безпечного проходження суднами Керченською протокою і Азовським морем», — повідомляють в посольстві.

Сенатори закликають НАТО посилити присутність та спроможності Альянсу у Чорному морі, у тому числі для моніторингу ситуації на морі та берегової оборони. Окремо законодавці закликають союзників і партнерів у Європі відмовити кораблям російських ВМС у заходженні в їхні порти для поповнення запасів та дозаправки.

  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом з іще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Троє військових були поранені.
  • Після цього російський суд у Криму арештував українських моряків. Їх перевезди в СІЗО у Москву. 15 та 16 січня Лефортівський районний суд Москви продовжив арешт військовополоненим українським морякам до 24 квітня 2019 року.