Єгипет збирається відкрити свою нову столицю. Не всі, кому доведеться там жити, зможуть собі це дозволити

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Єгипет збирається відкрити свою нову столицю. Не всі, кому доведеться там жити, зможуть собі це дозволити

U.S. Department of State / Flickr

Абдель-Фаттах аль-Сісі, президент Єгипту, вирішив перенести столицю з Каїра. Поки вона порожня, безіменна, а вхід і вихід звідти жорстко контролюється владою. Про це пише the Economist.

На території нового проекту, за 49 км від Каїра, розташована мечеть Фаттах аль-Алєєм. 18 січня групу спеціально відібраних студентів з Каїрського університету запросили туди на першу пʼятничну молитву.

Не вперше в історії країни столицю переносять в інше місце. Каїр став столицею країни в 969 році.

У 2016 почалося будівництво нової столиці, офіційна причина — розвантажити місто, яке стало перенаселене. Очікується, що люди будуть поступово переїжджати туди вже в 2019 році.

Інша причина — можливість перенести з самого населеного центру всі адміністративні установи та ізолювати їх від великого скупчення населення, щоб уникнути протестів і демонстрацій, як це було в 2011 році в Каїрі.

Один з основних мінусів для тих, кому доведеться жити в новій столиці — там будуть робочі місця, але деякі держслужбовці просто не зможуть дозволити собі там жити через високу вартість.

  • Вартість реалізації проекту оцінюється приблизно в $45 млрд. Нове місто має стати новою адміністративною та фінансовою столицею Єгипту, місцем розташування основних державних міністерств і відомств. Буде побудований комплекс урядових установ, парламентський і президентський палаци, а також дипломатичний квартал. За планом у місті буде мешкати близько 6 млн осіб, переважно — держслужбовці.
  • Єгипетська влада негласно ввели обмеження на продаж жовтих світловідбивальних жилетів, побоюючись, що опозиція може спробувати скопіювати французьких демонстрантів під час річниці повстання в Єгипті в 2011 році, коли був повалений Хосні Мубарак.