CNN: У Білому домі готують проект введення надзвичайного стану і знайшли $7 мільярдів на будівництво стіни на кордоні

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Білий дім готує проект декларації для президента США Дональда Трампа про оголошення надзвичайного стану уздовж південного кордону. Також він визначив більше $7 мільярдів доларів потенційних засобів для побудови стіни на кордоні. Про це свідчать внутрішні документи, розглянуті CNN.

Трамп не виключає, що в його повноваження входить право оголосити надзвичайний стан в країні і дати вказівку міністерству оборони звести стіну на кордоні з Мексикою, поки Конгрес і Білий дім борються за припинення «шатдауну».

«Величезна кількість іноземців, які незаконно вʼїжджають в Сполучені Штати кожен день — пряма загроза безпеці нашої нації», — йдеться в проекті президентської декларації.

«Тому я, Дональд Дж. Трамп, владою, наданою мені Конституцією та законами Сполучених Штатів Америки, зокрема Законом про національні надзвичайні ситуації (50 USC 1601 і т. д.), заявляю, що надзвичайний стан вводиться на південному кордоні Сполучених Штатів», — йдеться в проекті.

Чиновник уряду США повідомив CNN, що проект оновили зовсім недавно —минулого тижня.

Згідно з розглянутими варіантами, за словами чиновника, адміністрація може отримати $681 млн за рахунок коштів конфіскації казначейства, $3,6 млрд на військове будівництво, $3 млрд на фонди будівельних робіт Пентагону і $200 млн з коштів Міністерства внутрішньої безпеки.

Коли законодавці обговорювали короткострокову міру фінансування уряду в четвер, Трамп знову порушив питання про інші способи фінансування прикордонної стіни без схвалення Конгресу.

«У мене є інші альтернативи, і я буду їх використовувати, якщо доведеться», — сказав він журналістам.

«Багато людей хочуть, щоб це сталося. Військові хочуть, щоб це сталося. Це віртуальне вторгнення в нашу країну», — сказав Трамп.

Якщо декларація буде ухвалена, для будівництва стіни буде розгорнуто Інженерний корпус армії США. Деякі ділянки стіни можуть бути побудовані на приватній власності, отже, адміністрації доведеться вилучати землі, що дозволено законом, якщо це робиться для громадського користування.

Плани адміністрації визнають можливість судових позовів, повʼязаних з придбанням приватної власності. Документи також відображають терміновість планів адміністрації, тому екологічні перевірки можуть бути пропущені.

Декларація, ймовірно, буде оскаржена в суді і демократами в Конгресі, оскільки критики стверджують, що Трамп не може використовувати надзвичайний стан держави для використання коштів платників податків і будівництва прикордонної стіни, яку він давно обіцяв своїм політичним прихильникам.

У проекті документа згадується Розділ 10 Кодексу США, який дозволяє Трампу розблокувати кошти Пентагону, які не мають підписаних контрактів на використання, і вилучати кошти з військових будівельних фондів і будівельних проектів, таких як проекти з ремонту інфраструктури.

У минулому Пентагон надавав допомогу Міністерству внутрішньої безпеки. Наприклад, Інженерний корпус армії та Федеральне агентство Міноборони США допомогли оцінити прототипи прикордонної стіни.

Розглянуті варіанти припускають, що придбання приватної власності займе час. Навіть за добровільної передачи процес може зайняти до року, але надзвичайний стан його ніяк не прискорить.

  • Президент США Дональд Трамп вступив у перепалку з журналісткою Кейтлан Коллінз з CNN на прес-конференції після того, як вона запитала про матеріали для обіцяної Трампом стіни між США і Мексикою.
  • Білий дім зажадав, щоб Конгрес затвердив кошторис до $5 млрд на будівництво стіни вздовж кордону США з Мексикою, а демократи відхилили цю пропозицію, назвавши її марнотратною. Через це у США частково припинив роботу уряд (настав так званий «шатдаун»).
  • Часткове припинення роботи уряду США призвело до того, що 800 тисяч держслужбовців змушені залишатися вдома або працювати без оплати.
  • 4 січня Палата представників Конгресу США ухвалила два законопроекти, спрямованих на припинення «шатдауна».
  • Трамп заявив, що може ввести в країні надзвичайний стан, щоб в обхід Конгресу отримати кошти на будівництво стіни на кордоні з Мексикою.