Глава розвідки СБУ: Семочко — міцний оперативник, але доступу до держтаємниці у нього немає

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Перший заступник голови Служби зовнішньої розвідки СБУ Сергій Семочко, у родичів якого журналісти знайшли російське громадянство, продовжує працювати у відомстві. Про це в інтервʼю LB.ua розповів голова Служби Єгор Божок.

«Сергій Олексійович — реально міцний оперативник. Він старанно працює, робить декілька таких речей, які дійсно корисні з точки зору національних інтересів. Я не можу сказати, що конкретно, бо тоді точно порушу закон. Зазначу лише, що завдяки моєму першому заступнику ми змогли нейтралізувати ряд дій РФ щодо легалізації окупованих територій», — сказав Божок.

За його словами, Семочко не відсторонений від роботи, оскільки розслідування контррозвідки триває, і йому не предʼявляли підозру. Однак Божок запевняє, що позбавив свого заступника доступу до держтаємниці після скандалу в ЗМІ.

«Законодавець наділив мене повноваженнями у питанні доступу до держтаємниці, і я ними скористався. А в питанні усунення або не відсторонення законодавець таких повноважень мені не дав», — заявив Божок.

Він також пояснив свою заяву на засіданні Комітету Верховної Ради, що Семочко, як і раніше, має допуск до держтаємниці.

«Допуск до держтаємниці та доступ до держтаємниці — різні речі. Є процедура надання та позбавлення допуску. А є процедура надання та позбавлення доступу. Ось доступ до держтаємниці — це моє, так як доступ надає керівник органу на підставі допуску. А допуск до держтаємниці — це Департамент охорони державної таємниці та ліцензування СБУ», — додав Божок.