США офіційно рекомендували своїм громадянам покинути Венесуелу

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Посольство США у Венесуелі рекомендує американським громадянам покинути країну через загострення ситуації. Відповідне повідомлення розміщено на сайті американського диппредставництва.

«Адміністрація США має обмежені можливості, щоб надавати екстрену допомогу громадянам США у Венесуелі», — йдеться в повідомленні посольства.

Американським громадянам рекомендували розглянути можливість покинути Венесуелу, поки доступні комерційні авіарейси. Тим же, хто вирішить залишитися в країні, радять запастися всім необхідним для життя та розробити плани із забезпечення своєї безпеки. Також США скорочують дипмісію у Венесуелі.

  • 23 січня спікер Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели на тлі масових мітингів громадян проти уряду Мадуро. Президент США Дональд Трамп визнав Гуайдо президентом, також нового главу Венесуели визнали Бразилія, Перу, Колумбія та Канада.
  • Після початку протестів у штатах Португезу, Барінас, Тачира, Амазонас, Болівар і Столичному окрузі, в зіткненнях загинули вже не менш як 16 людей.
  • Крім США, Гуайдо підтримали Франція, Аргентина, Бразилія, Канада, Чилі, Колумбія, Коста-Ріка, Гватемала, Гондурас, Панама, Парагвай, Перу, Косово, а також Організація американських держав.
  • Крім Росії, не визнали Гуайдо новим лідером Венесуели армія країни, Туреччина та Мексика.
  • Глава збройних сил Венесуели Владімір Падріно заявив, що через «злочинний план США» його країна може бути втягнута в руйнівну громадянську війну.
  • Криза у Венесуелі загострилася після смерті глави держави Уго Чавеса. У 2013 році новим президентом став його соратник Ніколас Мадуро, який продовжив політику свого попередника. До початку 2014 року в країні загострилися економічні проблеми (в 2017 році 93% населення країни скаржилися на недоїдання), що призвело до гострої критики правлячого режиму, соціальної і політичної кризи.