Reuters: Переговори між НАТО і Росією щодо ракетного договору провалилися

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

НАТО і Росія не змогли розвʼязати суперечку з приводу нової російської ракети, яка, на думку західних союзників, становить загрозу для Європи, а чого США може вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), повідомляє Reuters.

На засіданні Ради Росія — НАТО в Брюсселі посланці з 29 країн-членів НАТО знову звернулися до головного дипломата Москви в Альянсі з закликом знищити крилату ракету з ядерною зброєю до крайнього терміну 2 лютого.

Без прориву в перемовинах Сполучені Штати мають намір почати шестимісячний процес виходу з ДРСМД, про що вони повідомили Москву на початку грудня 2018 року. Росія заперечує порушення умов договору.

«Договір перебуває під реальною загрозою. Чим раніше Росія повернеться до згоди, тим краще. Договір не має значення, якщо його не дотримуються, проблема в російських ракетах у Європі», — заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

Росія, США, Франція, Велика Британія і Китай — пʼять постійних членів Ради Безпеки ООН, — повинні зустрітися в Пекіні 30 січня для обговорення контролю над озброєннями, але невідомо, чи буде питання ДРСМД на порядку денному.