WSJ: За зміною влади Венесуели стоїть адміністрація Трампа. Гуайдо оголосив себе президентом після дзвінка Пенса

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

США безпосередньо вплинули на протести у Венесуелі проти режиму президента Ніколаса Мадуро. Лідер опозиції Хуан Гуайдо проголосив себе тимчасовим президентом після дзвінка віце-президента США Майка Пенса.

Про це повідомляє газета The Wall Street Journal з посиланням на джерела у Білому домі.

За даними видання, Пенс пообіцяв Гуайдо підтримку США, якщо той скористається пунктом конституції країни і змістить Мадуро. Вирішальний дзвінок був вночі перед оголошенням Гуайдо.

«Цей нічний дзвінок привів у дію план, який був розроблений в таємниці протягом попередніх кількох тижнів, супроводжуваний перемовинами між офіційними особами США, союзниками, законодавцями і ключовими діячами венесуельської опозиції, включаючи самого пана Гуайдо», — повідомив американський чиновник.

Зазначається, що після виступу Гуайдо, президент США Дональд Трамп практично одразу визнав його законним лідером країни.

Журнал пише, що авторами «повалення» Мадуро були «найлютіші» республіканці конгресу, члени адміністрації Трампа, радник з національної безпеки Джон Болтон, державний секретар Майк Помпео і сенатор Марко Рубіо. А також праві політики Бразилії та Колумбії. Все було вирішено 22 січня на закритій зустрічі Трампа з вищезазначеними особами.

Журналіст The Real News Бен Нортон у Twitter написав, що США не просто стоять за цим переворотом, а відкрито очолюють його.

Видання зазначає, що Трамп ніколи не приховував ставлення до режиму Мадуро. У вересні 2018 року він заявив, що уряд Венесуели «може бути повалено дуже швидко».

  • 11 січня Ніколас Мадуро офіційно розпочав свій другий президентський термін після виборів, які багато країн, у тому числі США, назвали недемократичними. Мадуро спираючись на підтримку вищих військових чинів у Венесуелі, призначив генералів на високі посади. В країні спалахнули криваві протести.
  • 23 січня спікер Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели. Президент США Дональд Трамп визнав Гуайдо президентом. Нового главу Венесуели також визнали Бразилія, Перу, Колумбія та Канада. Режим Мадуро підтримала Росія, Туреччина і Куба.