У Сербії розгорнулися протести проти президента Вучича. Опозиція вимагає його відставки

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

У Белграді кілька тисяч людей вийшли на вулиці, вимагаючи відставки президента Сербії Олександра Вучича, передає DW.

На мітингу колишній суддя Верховного суду країни Зоран Івошевич заявив, що Вучич повинен подати заяву про відставку, щоб Сербія знову могла стати правовою державою.

Івошевич також звинуватив президента в порушенні принципу поділу влади. Протестувальники пройшли маршем по центру Белграда до будинку уряду та будівлі, в якій розташований проурядовий державний телеканал RTS.

  • Масові протести в Белграді почалися 8 грудня 2018 року після побиття опозиціонера Борка Стефановича, лідера Лівої партії. Підозрювані в нападі затримані, але незадовго до новорічних свят звільнені з-під варти у звʼязку з браком доказів.
  • Вучич засудив цей інцидент, але опозиція звинувачує його в тому, що риторика президента і нападки на критиків та опозиціонерів створили в країні обстановку нетерпимості. Також протестувальники стверджують, що до побиття причетна правляча Сербська прогресивна партія.
  • Влада Чорногорії домагатиметься відновлення автокефальної Чорногорської православної церкви, оскільки Сербська православна церква підриває незалежність країни, заявив президент Чорногорії Міло Джуканович.