У світі згадують жертв Голокосту. Україна приєдналася до флешмобу #WeRemember

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
У світі згадують жертв Голокосту. Україна приєдналася до флешмобу #WeRemember

National Archives and Records Administration, College Park / Wikimedia Commons

27 січня 1945 року війська СРСР звільнили вʼязнів нацистського концтабору Освенцім — тих, що залишилися в живих. Цей день з 2005 року вважається Міжнародним днем памʼяті жертв Голокосту.

Вважається, що тільки в Освенцімі жертвами нацизму стали, за різними даними, від 1 до 4 мільйонів людей, переважно євреї. Всього ж, за офіційними даними, 6 мільйонів євреїв загинули під час Голокосту.

Щоб вшанувати памʼять жертв Голокосту, у Facebook запустили флешмоб #WeRemember, до якого приєдналася Україна. Віце-премʼєр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що «уроки Голокосту... повинні бути навічно закарбовані в памʼяті людства, щоб запобігти повторенню трагічних катастроф в історії».

Як зазначив священик Української православної церкви Київського патріархату, якщо кожного вбитого під час Голокосту вшанувати хвилиною мовчання, то на це піде близько 11 років.

Ярослав Юрчишин з українського відділення Transparency International заявив, що українці, пройшовши через Голодомор 1932—1933 років, «як ніхто» розуміють трагедію Голокосту.

Мер Дніпра Борис Філатов розповів про те, хто першим відкрив ворота Освенціма, увірвавшись туди зі своєю штурмовою групою.

Народний депутат Ганна Гопко нагадала про відомі щоденники харківської вчительки Олександри Радченко часів Голокосту.

  • Один із найвідоміших епізодів Голокосту на території України — це розстріл євреїв і ромів у Бабиному Яру, коли було вбито, за різними оцінками, 100—150 тисяч людей.
  • У Німеччині генеральна прокуратура Целле припинила розслідування про причетність 95-річного німецького громадянина до масових страт у Бабиному Яру. У прокуратурі не знайшли доказів того, що обвинувачений був присутній на стратах.