У Китаї адвокат отримав понад 4 роки в’язниці за «підривну діяльність». Він захищав активістів, які критикували правлячу Комуністичну партію

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Китаї адвокат отримав понад 4 роки в’язниці за «підривну діяльність». Він захищав активістів, які критикували правлячу Комуністичну партію

S.C. Leung / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Китайського правозахисника Ван Цюаньчжана суд міста Тяньцзінь на півночі країни засудив до чотирьох з половиною років позбавлення волі, повідомляє DW. 42-річний адвокат відомий тим, що захищав політичних активістів і постраждалих від експропріації землі. Він був членом юридичної фірми Fengrui, яка вела безліч складних справ і представляла інтереси тих, хто критикував правлячу в КНР Комуністичну партію.

Цюаньчжана затримали у 2015 році, під час масштабної поліцейської облави на близько 200 активістів та юристів, які захищали їх права. У грудні 2018 року відбулося закрите судове засідання щодо Ван Цюаньчжана.

Вирок оголосили 28 січня. Згідно з рішенням суду, правозахисника визнано винним у «підривній діяльності» проти державної влади. Крім того, адвоката позбавили політичних прав на 5 років.

Цей вирок суду вже розкритикувала міжнародна правозахисна організація Amnesty International (AI), назвавши його «великою несправедливістю». На думку представників AI, цей випадок — частина тривалої політики китайського керівництва проти адвокатів, котрі намагаються обстоювати права людини.

  • На Видубичах у Києві ввечері 24 січня напали на знімальну групу «Стоп корупції», яка проводила журналістське розслідування незаконного видобутку піску.