СБУ оприлюднила список російських найманців «ПВК Вагнера», які «засвітилися» в Судані після Донбасу

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Закордонні паспорти найманців «ПВК Вагнера», що літали в африканські країни, вказують на їх звʼязок з Головним управлінням Генштабу збройних сил Росії (раніше Головне розвідуправління, ГРУ), йдеться в матеріалах, які оприлюднила Служба безпеки України.

В СБУ заявили, що проаналізували закордонні паспорти понад тисячі найманців і дійшли до висновку, що «переважну більшість» було оформлено в Управлінні Федеральної міграційної служби 770001 в Москві, як і закордонні паспорти обвинувачених в отруєнні Скрипалів «Петрова» і «Боширова» (офіцерів ГРУ Олександра Мішкіна і Анатолія Чепіги).

Як зазначили в СБУ, в більшості паспортів номери відрізняються лише останніми двома цифрами — так само, як і в Мішкіна з Чепігою.

Крім того, СБУ оприлюднила список зі 149 осіб, які, за їх даними, на початку 2019 року брали участь у придушенні антиурядових протестів у Судані.

За даними української спецслужби, у Судан вербують найманців з «ПВК Вагнера», багато кого з них набрали з жителів тимчасово окупованого Криму.

«Показово, що понад 90% африканського контингенту найманців у 2014—2015 роках брали участь у військовій агресії проти України, зокрема — штурмах Луганського аеропорту і м. Дебальцеве, а потім були направлені в ЦАР», — зазначили в СБУ.

  • 25 січня Служба безпеки України заявила, що володіє доказами присутності російських найманців «ПВК Вангера» в Судані, де раніше їх помітили під час патрулювання антиурядових мітингів.
  • Бійці російської приватної військової компанії (ПВК) «Вагнера», яку раніше помічали в російських військових кампаніях на Донбасі і в Сирії, патрулювали антиурядові мітинги в Судані, зʼясували в The Times. При цьому офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова стверджує, що в Судані діють члени російських приватних охоронних фірм, які займаються виключно навчанням місцевих силовиків.
  • У червні 2018 року видання The Bell з посиланням на свої джерела повідомило, що російські найманці, повʼязані з Євгеном Пригожиним, у Судані займаються розвідкою родовищ золота.