В ОБСЄ пропонують нову угоду про Донбас на заміну «Мінську». У чому різниця?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

ОБСЄ пропонує новий формат угоди про Донбас на заміну «Мінську». У новому договорі має бути низка істотних відмінностей від Мінських угод, у тому числі участь ООН, військовий та поліцейський компоненти місії, а також ратифікація договору парламентами країн «нормандської четвірки». Про це спеціальний представник голови ОБСЄ в Тристоронній контактній групі стосовно Донбасу Мартін Сайдік розповів в інтервʼю Kleine Zeitung.

В інтервʼю Сайдік зізнався, що ОБСЄ силами Спеціальної моніторингової місії на Донбасі не може виконати покладену на неї функцію забезпечення чесних і прозорих виборів у регіоні. Тому, за його словами, для цього необхідно задіяти ООН.

«Спостерігачі ОБСЄ, яких трохи менше ніж 600 осіб, що працюють у східній Україні на площі 17 тисяч квадратних кілометрів, а на лінії фронту — на понад 420 кілометрів — вони не можуть зробити це самі», — пояснив Сайдік, додавши, що військовий та поліцейський компоненти нової місії з боку ООН зроблять завдання ОБСЄ реальним.

Він заявив, що місія нового формату дозволить обʼєднати ресурси ООН і ОБСЄ та буде підпорядковуватися єдиному керівництву в усіх аспектах.

За словами Сайдіка, новий мирний план на заміну «Мінську» передбачає, що договір підпишуть глави держав «нормандського формату» — Росії, України, Франції та Німеччини. Крім того, потім цей документ повинен бути ратифікований парламентами цих країн, що істотно відрізняє його від Мінських угод — у бік значно більшої юридичної сили, впевнений Сайдік.

«Мінські угоди не ратифікували ні російський, ні український парламент. Це проблема, звичайно. Наша ідея полягає в тому, щоб ... реалізувати і впровадити документ, який буде схвалений парламентами», — зазначив представник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі.

У цьому документі, за його словами, необхідно серед іншого закріпити гарантії того, що жителі окупованих територій матимуть права, зазначені в Мінських угодах, у тому числі на «лінгвістичне самовизначення» та щодо амністії — утім, Сайдік не уточнив, про яку саме амністію йдеться.

Представник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі зазначив, що не готовий назвати чисельність спільної місії ООН та ОБСЄ, але вважає, що вона складе набагато менше від 20 тисяч чоловік.

За словами Сайдіка, офіційні представники країн «нормандської четвірки» поки не відреагували на ідею укладання нової угоди на заміну «Мінську».

  • Міжнародна робоча група досягла компромісу з параметрами введення на Донбас миротворчої місії ООН приблизно на 30% — сторони погодилася на поетапне введення миротворців. Про це в листопаді 2018 року повідомив представник України у Тристоронній контактній групі Євген Марчук.
  • Офіційний Київ все ще сподівається на допомогу ООН у врегулюванні конфлікту шляхом розгортання багатонаціональної миротворчої місії на тимчасово окупованій території Донбасу. Про це заявив Петро Порошенко у вересні 2018 року на Генасамблеї ООН.