Військовий оркестр виступить на Центральному вокзалі у Києві до 101-ї річниці бою під Крутами

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У пам’ять про Героїв бою під Крутами на Центральному залізничному вокзалі в Києві зіграє військовий оркестр.

Музичний виступ зведеного військового оркестру Київського гарнізону та зведеного хору відбудеться сьогодні, 29 січня, о 17:00. Про це повідомляється на сайті «Укрзалізниці».

Битва під Крутами відбулась 101 рік тому. У 1918 році київські студенти і гімназисти вступили в бій із підрозділами Червоної гвардії на залізниці біля селища Крути, що за 130 кілометрів від Києва.

Близько 600 українських вояків протистояли 4-тисячному підрозділу російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та змогли затримати їх наступ на Київ. Наступ більшовицької піхоти підтримували гарматним і кулеметним вогнем два бронепотяги, у той час як українці мали на озброєнні лише 16 кулеметів, саморобний бронепотяг і гвинтівки.

Бій тривав понад 5 годин. Аби уникнути оточення, не маючи підкріплення і зброї та втративши близько 300 бійців, українські вояки почали відступати. Під час відступу 27 юнаків зі Студентської сотні потрапили у полон і були розстріляні.

Після цього більшовики не дозволили місцевим поховати тіла загиблих. Похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі відбувся після визволення Києва від червоних у березні 1918 року. За радянської влади могили полеглих під Крутами зруйнували, а обставини бою замовчувалися.

День пам’яті Героїв Крут на державному рівні в Україні відзначають з 2003 року.