Японські астрономи назвали кратери астероїда Рюгу на честь героїв казок. У космосі зʼявилися Колобок і Попелюшка

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) дало назву 13 кратерам та іншим обʼєктам на поверхні астероїда Рюгу, який розташований між Землею і Марсом.

Усі вони повʼязані з іменами персонажів дитячих оповідань і міфів різних країн світу: Японії, Нідерландів, Франції, Америки тощо. Таким чином, один з кратерів назвали в честь Колобка — героя однойменної східнословʼянської казки.

«Маленький круглий хліб, який втік з дому», — йдеться в примітках до назви кратера.

Для позначення ландшафту астрономи також використали такі імена: Рюдзин (бог водяної стихії в японській міфології), Урасима Таро (головний герой японської легенди про молодого рибалку, який врятував черепаху), Попелюшка (французькою — Cendrillon), Брабо (міфічний герой, який переміг велетня), Кінтаро (дитина з суперсилою, яка виросла на горі Ашигара) та інші.

Twitter / HAYABUSA2@JAXA

Астероїд Рюгу відкрили 10 травня 1999 року. У жовтні 2015 року він отримав офіційну назву — Рюгу. Вона походить з японської казки про рибалку Урасима Таро, який відвідав чарівний підводний замок-палац Рюгу-дзе — резиденцію володаря морської стихії дракона Рюдзина. Звідти рибалка привіз додому таємничу паперову коробочку, яку йому подарувала дочка морського правителя.