У 2018 році Генпрокуратура викрила хабарів на понад 200 мільйонів гривень

Автор:
Олена Мельник
Дата:

За рік співробітники Генеральної прокуратури викрили факти хабарництва на загальну суму понад 207,6 млн грн. Про це відомство повідомило у відповіді на запит агентства УНН.

З цих грошей понад 56,6 млн грн — це прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. Покарання за цей злочин передбачене статтею 368 Кримінального кодексу.

Крім того, серед випадків хабарництва у 2018 році: незаконне збагачення, підкуп службової особи, юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми, підкуп особи, яка надає публічні послуги, пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, зловживання впливом, протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань, провокація підкупу.

  • Україна піднялась на десять сходинок у світовому «Індексі сприйняття корупції» за 2018 рік, отримавши 32 бали та 120 місце в рейтингу серед 180 країн. Зі своїх сусідів Україна змогла обійти лише Російську Федерацію (28 балів, 138 місце). Натомість решта європейських країн мають значно вищі оцінки.
  • 120 місце в рейтингу Transparency International Україна розділила разом з трьома африканськими країнами: Ліберією, Малі та Малаві. Найбільшу кількість балів в рейтингу, а отже й найменший рівень корупції мають Данія, Нова Зеландія, Фінляндія, Сінгапур, Швеція, Швейцарія, Норвегія, Нідерланди, Канада, Люксембург, Німеччина та Велика Британія. Ці країни отримали понад 80 балів.