Верховний суд дозволив заарештувати акції російських банків для компенсації збитків від анексії Криму

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Верховний суд України дозволив заарештувати акції російських банків замість компенсації за анексію Криму та відібрані в українських компаній активи, повідомляє офіційний портал судової влади в Україні.

Акції українських «дочок» ВТБ Банку, Сбербанку та Внешэкономбанку були заарештовані за позовом колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета і представників ще 17 українських компаній на підставі рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі.

Арбітражний суд зобовʼязав Росію сплатити компенсацію за нерухомість компаній Криму розміром близько $140 мільйонів, проте ВТБ Банк оскаржив це рішення в українському апеляційному суді, але безуспішно, і звернувся у Верховний суд.

Верховний суд, діючи як суд апеляційної інстанції, розглянув скарги і постановив залишити чинним рішення Апеляційного суду Києва від 25 вересня. У той же час скарга на ухвалу про забезпечення позову була задоволена частково. Остаточне рішення суду буде опубліковано 1 лютого.

  • У жовтні 2018 року російський ВТБ Банк оскаржив рішення, за яким його акції в Україні заарештували як компенсацію за нерухомість українських компаній в анексованому Росією Криму.
  • У вересні 2018 року Апеляційний суд Києва наклав арешт на акції української «дочки» російського державного банку «ВТБ», а також «дочок» Сбербанку та Внешэкономбанку.