Європейський суд з прав людини повернув пріоритет справам українських політвʼязнів Сенцова і Кольченка

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Європейський суд з прав людини повернув пріоритет розгляду справ українських політвʼязнів Олега Сенцова і Олександра Кольченка. Про це повідомив глава міжнародної правозахисної групи «Агора» Павло Чиков на своїй сторінці у Facebook.

Він опублікував копію листа з ЄСПЛ на імʼя адвоката Наталії Добревій, в ньому йдеться, що відкладається тільки розгляд скарг щодо подій на сході України, а не в анексованому Криму.

«Суд просить вважати раніше відправлений лист невідправленим», — йдеться в листі.

Мається на увазі лист від 17 грудня 2018 року, в ньому повідомлялося про відкладення розгляду справи Сенцова.

  • У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням в організації терактів у анексованому РФ Криму. Він свою провину не визнає, а 14 травня 2018 року оголосив голодування. Активіст голодував 145 днів і вимагав, щоб влада Росії звільнили 64 українських політвʼязнів.
  • 25 жовтня Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту імені Сахарова. Її вручають за видатний внесок у захист прав людини та основних свобод. Розмір премії становить €50 тис.
  • Кольченка, як і Сенцова, затримали в 2014 році в анексованому РФ Криму. Як і режисера, його звинуватили у підготовці теракту. У серпні 2015 року російський суд засудив його до 10 років колонії. 31 травня 2018 року Кольченко оголосив про початок голодування на підтримку вимоги Сенцова, проте 7 червня припинив його через погіршення здоровʼя.