Опубліковано закон про порядок переходу церковних громад у Православну церкву України

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Опубліковано закон про порядок переходу церковних громад у Православну церкву України

Корпусенко Борис / УНІАН

В Україні опубліковано закон про порядок підпорядкованості релігійних громад і їх перехід до складу Православної церкви України (ПЦУ) №2673-VIII.

Документ опублікувало парламентське видання «Голос України».

«Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості шляхом внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної організації», — йдеться в тексті.

Згідно із законом, релігійні громади (місцеві релігійні організації віруючих одного і того ж віросповідання, які добровільно обʼєдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб) можуть двома третинами від загальної кількості членів громади приймати рішення про підпорядкованість ПЦУ і вносити зміни до статуту, щоб здійснити перехід. Рішення має бути підписане членами громади.

Також громади можуть самостійно вирішувати питання про прийом і виключення членів, згідно з установленим порядком.

  • Міністерство культури України визначилося з церквами та релігійними обʼєднаннями Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), які повинні змінити свою назву у відповідності до закону. Був опублікований список.
  • Закон був ухвалений Верховною Радою 20 грудня 2018 року. Він пропонує зобовʼязати релігійні організації вказувати у своїй повній назві належність релігійної організації до керівного центру, якщо він перебуває за межами України — на території держави, яка здійснила військову агресію проти України або окупувала частину її території.