«Сайдіку варто зосередитися на своїх обовʼязках!» Ірина Геращенко оцінила «мирний план» представника ОБСЄ щодо Донбасу

Дата:
«Сайдіку варто зосередитися на своїх обовʼязках!» Ірина Геращенко оцінила «мирний план» представника ОБСЄ щодо Донбасу

Фото УНІАН

«Мирний план» щодо Донбасу представника глави ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартіна Сайдіка виглядає як самодіяльність. У Сайдіка немає мандата «ні ОБСЄ, ні від нормандського формату», щоб виступати з подібними ініціативами.

Про це заявила представник України в Тристоронній контактній групі в Мінську Ірина Геращенко.

За її словами, учасники ТКГ з української сторони були здивовані пропозиціями Сайдіка про спільне голосування за «план» в парламентах України та РФ.

«Ця недипломатична заява негативно сприйнята українським парламентом, який є самостійною гілкою влади. Тільки субʼєкти законодавчої ініціативи — Президент України, Уряд і депутати — можуть подавати свої законопроекти на голосування. Якщо мова йде про ратифікацію, то їх у ВР подає Президент і Уряд, але ніяк не анонсують дипломати інших країн», — написала Геращенко в Facebook.

Вона додала, що не існує жодного документа, який можуть одночасно ратифікувати ВР і Держдума, доки російські війська не вийдуть з Криму і Донбасу.

«Мартіну Сайдіку та іншим координаторам ОБСЄ варто зосередитися на своїх прямих обовʼязках. Зокрема, він вже довгий час не може виконати вимогу української сторони і провести спільне засідання ТКГ та гуманітарної підгрупи з питання звільнення заручників», — додала політик.

Про який план йдеться?

28 січня в інтервʼю австрійській Kleine Zeitung Мартін Сайдік розповів про новий «мирний план» щодо Донбасу, який, на його думку, слід прийняти замість Мінських угод. За його словами, ОБСЄ не може виконати покладену на неї функцію забезпечення чесних і прозорих виборів у регіоні, тому необхідно задіяти військовий та поліцейський компоненти місії ООН.

Новий план повинні підписати глави держав «нормандського формату» — Росії, України, Франції та Німеччини. Потім цей документ, за словами Сайдіка, має бути ратифікований парламентами цих країн.

У плані можуть бути закріплені гарантії того, що жителі окупованих територій будуть мати права, зазначені в Мінських угодах, зокрема на «лінгвістичне самовизначення» і амністію.

  • На засіданні ТКГ у Мінську 17 січня бойовики відмовилися від обміну полоненими і звинуватили Геращенко у зриві засідання Контактної групи.
  • Міжнародна робоча група досягла компромісу за параметрами введення на Донбас миротворчої місії ООН приблизно на 30% — сторони погодилися на поетапне введення миротворців. Про це в листопаді 2018 року повідомив представник України у Тристоронній контактній групі Євген Марчук.