На хабарі за контрабанду російських сигарет з «ЛНР» затримали офіцера контррозвідки та командира військової частини

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Слідчі Державного бюро розслідувань затримали оперативного працівника військової контррозвідки Служби безпеки України та командира військової частини, розташованої в зоні проведення Операції об’єднаних сил на Донбасі. Про це повідомляє прес-служба ДБР .

Що сталося?

«Посадові особи затримані в місті Сєвєродонецьк безпосередньо під час отримання неправомірної вигоди у розмірі $2 500. Ці гроші оперативний працівник військової контррозвідки СБУ та командир військової частини отримали за неперешкоджання у переправленні великих партій цигарок російського виробництва із тимчасово окупованих територій», — зазначили в бюро.

Майору СБУ та командиру військової частини повідомили про підозру у злочині. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Дії затриманих кваліфіковані як прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди (частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу).

Кого затримали?

Спочатку співкоординаторка «Медійної ініціативи за права людини» Ольга Решетилова повідомила, що слідчі ДБР затримали командира 10 бригади Василя Зубанича за контрабанду сигарет з так званої «ЛНР». «Три джерела підтверджують, що Зубанича затримували, у тому числі люди, які безпосередньо брали в цьому участь. Про затримання офіційно заявляє ДБР», — наголошує Решетилова.

Згодом вона оновила свій допис у Facebook і заявила, що був затриманий не Зубанич, а командир 8 батальйону 10 бригади, йому ж оголошена підозра.

«Те, що Зубанич не фігурує в кримінальному провадженні, підтверджують також в ДБР. Проте відразу кілька джерел в СБУ наполягають, що Зубанич таки причетний до вчинення злочину. Складно сказати, з яких причин. Буду розбиратися. І якщо зʼясується, що я опублікувала недостовірну інформацію, я офіційно принесу вибачення командиру», — заявляє Решетилова.

Тоді як прес-центр Операції об’єднаних сил запевняє, що сьогодні «жоден з командирів військових частин зі складу Обʼєднаних сил не затриманий та під вартою не перебуває».

Водночас в ООС підтверджують, що у грудні 2018 року їх підрозділ виявив контрабанду цигарок через лінію зіткнення в районі населеного пункту Трьохізбенка Луганської області. Зазначено, що протягом грудня-січня правоохоронці збирали докази злочину, а 17 січня 2019 року підозрюваних затримали. В подальшому усі матеріали справи, які зібрали правоохоронці зі складу Обʼєднаних сил, передали слідчому ДБР.

  • Державне бюро розслідувань — новий правоохоронний орган, створений для боротьби із злочинами високопосадовців. У підслідності ДБР — найвищі посадовці, судді, працівники правоохоронних органів, ті, хто вчинив військові злочини. ДБР запрацювало у листопаді 2018 року.