The Guardian: Російські хакери виклали в мережу докази спецпрокурора США Мюллера. Вони намагаються дискредитувати розслідування

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російські хакери опублікували в соцмережі викрадені докази про втручання Росії у вибори США в 2016 році, які були зібрані спецпрокурором Робертом Мюллером. Хакери виклали у Twitter більше тисячі файлів, щоб дискредитувати розслідування.

Як пише The Guardian, йдеться про файли, якими Мюллер конфіденційно поділився з адвокатами обвинувачених російських хакерів з так званої «фабрики тролів».

Пізніше, в жовтні 2018 року, ці дані були завантажені і поширені акаунтом @HackingRedstone.

«У нас є доступ до бази даних розслідування Спеціального прокурора Мюллера, оскільки ми зламали російський сервер з інформацією про справу російських тролів. Ви можете переглянути всі файли, які мав Мюллер про АІД [Агентство інтернет-досліджень] і російську змову», — говорилося в пості акаунта, який пізніше був видалений.

У канцелярії Мюллера відзначили, що структура папок, в яких містилися файли, була такою ж, як у переданих для адвокатів матеріалах.

Фахівці Федерального бюро розслідувань зʼясували, що обліковий запис, з якого виклали викрадені файли, був зареєстрований з російської IP-адреси. При цьому ФБР не виявили злому серверів, на яких зберігалися документи Мюллера. Це свідчить про те, що ці матеріали хакери отримали з рук адвокатів.

Сам Мюллер заявив, що «злиті» росіянами файли не містять особливо важливих матеріалів, але деякі з них були переписані, передає Deutsche Welle.

«Деякі матеріали, які були в розпорядженні захисту, судячи з усього, були видозмінені й поширені в межах кампанії з дезінформації, мета якої, очевидно, — дискредитувати триваюче розслідування втручання Росії у політичну систему США», — сказав Мюллер.