Nike просять відкликати нову партію кросівок. Логотип на підошві нагадав мусульманам імʼя Аллаха

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Американська компанія Nike випустила кросовки моделі Air Max 270 з логотипом на підошві, який нагадав деяким споживачам слово «Аллах» арабською. На онлайн-платформі Change.org створили петицію, в якій попросили виробника спортивного взуття відкликати партію з продажу на світовому ринку.

Автор звернення Сайка Норін (Saiqa Noreen) вважає, що розміщення імені Бога на взутті — обурливий вчинок зі сторони Nike, адже напис будуть топтати, вдаряти ногою чи забруднювати.

«Це нешанобливо і вкрай образливо для мусульман і для ісламу. Іслам навчає співчуттю, доброті та справедливості по відношенню до всіх», — йдеться в петиції.

У тексті зазначається, що у 1997 році компанія Nike вже відкликала партію продукції з дизайном логотипу, схожим на слово «Аллах».

«Ми закликаємо Nike негайно відкликати це богохульне і образливе взуття і всі товари з логотипом, що нагадує слово «Аллах», зі світових продажів. Ми також вимагаємо більш ретельного вивчення продукції, перш ніж вона надійде на ринок», — йдеться у зверненні.

Петицію підписали вже більше 18 тисяч осіб.

  • У вересні 2018 року користувачі соціальної мережі Тwitter оголосили бойкот Nike, після того як бренд спортивного одягу вибрав обличчям своєї ювілейної колекції американського футболіста Коліна Каперника. Люди викладали фото і відео того, як вони спалюють кросівки Nike. Пізніше виявилося, що у кампанії проти Nike брала участь російська «фабрика тролів».