Начальник держохорони Гелетей: У 2018 році попередили близько 11 замахів на Порошенка

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Начальник Управління державної охорони (УДО) Валерій Гелетей заявив, що за минулий рік попередили близько 11 спроб замаху на президента Петра Порошенка.

«У 2018 році було попереджено близько 11 замахів тільки на президента нашої держави. Разом зі Службою безпеки ми затримали групи на Донбасі, [була виявлена] схованка, де була заготовлена вибухівка, гранатомети в очікуванні президента нашої держави», — сказав Гелетей у інтервʼю «Українському радіо», відповідаючи на питання про вбивство мера польського Гданська Павла Адамовича.

Він зазначив, що УДО постійно моніторить усі напади на політиків у світі, щоб вивчити недоліки і забезпечити максимальний захист українських політичних лідерів у будь-якій ситуації.

Гелетей назвав, хто саме перебуває під охороною відомства.

«Це перші особи держави, керівники суду та Генеральної прокуратури, премʼєр-міністр, голова Верховної Ради. Кількість осіб, які охороняються, збільшується. Крім того, це стосується і тих, хто приїжджає в Україну, а саме: керівники інших держав, міністри, спікери парламентів, керівники міжнародних організацій світу», — сказав він і додав, що Центральну виборчу комісію і голову ЦВК теж охороняють.

  • 13 січня мер польського Гданська Павел Адамович отримав ножові поранення під час святкового концерту Великого оркестру Різдвяної допомоги. Чоловік із бейджем «Преса» піднявся на сцену і вдарив Адамовича кілька разів ножем.
  • Після нападу зловмисник взяв мікрофон і заявив, що «невинно сидів у вʼязниці», за що поклав відповідальність на партію «Громадянська платформа», членом якої був Адамович. За даними місцевих ЗМІ, чоловік сидів у вʼязниці за пограбування банку.
  • Адамовича реанімували на сцені відразу після нападу. У лікарні медикам довелося ще раз відновлювати серцебиття пацієнта. Під час операції знадобилася 41 порція крові (близько 18,5 л чистої крові). 14 січня Адамович помер.