Розслідувачі Bellingcat підтвердили дані СБУ. Найманці «ПВК Вагнера» отримували закордонні паспорти від Генштабу Росії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Розслідувачі Bellingcat підтвердили дані СБУ. Найманці «ПВК Вагнера» отримували закордонні паспорти від Генштабу Росії

STR / NurPhoto via Getty Images

Розслідувальна група Bellingcat підтвердила дані Служби безпеки України про те, що російські найманці з «ПВК Вагнера» отримали закордонні документи у паспортному столі, який «працює на потреби» Міноборони Росії та Головного управління Генштабу збройних сил Росії (ГРУ).

Відповідний матеріал був опублікований на сайті розслідувачів.

Раніше в СБУ оприлюднили докази того, що закордонні паспорти найманців «ПВК Вагнера», які прибули в африканські країни, вказують на їхній звʼязок з ГРУ.

Bellingcat перевірили через облікові бази номери закордонних паспортів найманців, які були видані в Управлінні Федеральної міграційної служби 770001, і вони збіглися з номерами зі списку СБУ. Найманці використовували паспорти на внутрішніх перельотах, прямуючи на базу ПВК у селі Молькіно.

«Після 11 спроб вдалося знайти 7 збігів прізвищ, з яких 3 теж збігалися за номером російського паспорта, а 4 — за повним імʼям і датою народження. У всіх сімох була дуже обмежена історія авіаперельотів, але кожен з них зробив принаймні один рейс в аеропорт «Пашковський». У багатьох випадках «Пашковський» взагалі був єдиним пунктом призначення. Зазвичай схема подорожі включала поїздку з Москви або Санкт-Петербурга в «Пашковський», якій передував рейс в Москву або Санкт-Петербург з іншого російського регіону, що зазвичай збігається з місцем проживання людини», — повідомили розслідувачі.

Аеропорт «Пашковський» обслуговує місто Краснодар. Тренувальний табір «Вагнера» знаходиться за 30 хвилин їзди від аеропорту.

Зазначається, що паспортний стіл 770001 також видавав документи підозрюваним в отруєнні Сергія Скрипаля працівникам ГРУ Анатолію Чепізі («Руслан Боширов») та Олександру Мишкіну («Олександр Петров»).

«Перелічені у списку особи справді є найманими солдатами, завербованими «ПВК Вагнера» або повʼязаними з нею іншим чином. [...] Така масова видача паспортів органом, який зазвичай не обслуговує цивільних осіб, не могла відбуватися без активної підтримки державного апарату», — йдеться в повідомленні.

У той же час, у Bellingcat зазначили, що не можуть беззастережно підтвердити всі заяви СБУ.