ЄСПЛ зобовʼязав Росію виплатити €10 млн депортованим з країни громадянам Грузії

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобовʼязав Росію виплатити €10 млн в якості компенсації моральної шкоди півтори тисячам громадян Грузії. Таке рішення оприлюднив ЄСПЛ у справі про масову депортацію грузинів з Росії в 2006 році.

За рішенням суду, по €2 тис. отримають ті, кого визнали жертвами порушення статті Європейської конвенції про колективну депортацію.

Від €10 тис. до €15 тис. отримають ті, кого ЄСПЛ визнав потерпілими через незаконне позбавлення волі та від нелюдських та принижуючих гідність умов утримання під вартою.

Як розповів «Коммерсанту» уповноважений Росії при ЄСПЛ Михайло Гальперін, сума позову була знижена від початкової «більш ніж усемеро», а компенсацію вимагали 5 тисяч осіб.

  • Позов до ЄСПЛ Грузія подала в 2015 році, вимагаючи стягнути з Росії €70,3 млн за масове виселення громадян Грузії з Росії у 2006 році, яке торкнулося близько 5 тисяч осіб.
  • Усіх цих людей звинуватили в порушенні візового режиму. Це сталося після того, як співробітників російського Головного розвідувального управління заарештували в Грузії та звинуватили у шпигунстві.
  • Російські суди в анексованому Криму видворили з півострова понад 2 400 осіб. Серед них — більше тисячі громадян України, а також іноземці з 37 країн. Про це повідомив юрист Регіонального центру з прав людини Віталій Набухотний.
  • В Європейському суді з прав людини в Страсбурзі зареєстровано понад 7 260 скарг проти України, з них понад 4 300 скарг (60%) — стосуються наслідків агресії Росії на сході країни і порушення прав людини в анексованому Криму.