Спецпред США в Україні Волкер: Нові санкції проти Росії можуть запровадити напередодні річниці анексії Криму

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Спецпред США в Україні Волкер: Нові санкції проти Росії можуть запровадити напередодні річниці анексії Криму

U.S. Embassy Kyiv Ukraine / Flickr

Сполученні Штати Америки та Європейський Союз обговорюють можливість введення нових санкцій, якщо Росія не відпустить полонених українських моряків та не розблокує Керченську протоку. Про це сказав спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер під час прес-брифінгу телефоном із Брюсселя, передає «Голос Америки» .

«І Сполучені Штати, і Європа розмірковують, які додаткові заходи ми маємо застосувати, якщо Росія не відпустить полонених моряків і далі домагатиметься контролю над Керченською протокою», — сказав він.

Волкер додав, що поки жодних рішень немає, але ці рішення США і ЄС можуть ухвалити вже в лютому, напередодні річниці анексії Росією Криму.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи можуть нові санкції торкнутися російських портів в Азовському морі, Волкер заявив, що такі кроки теж розглядаються.

«Росія не повністю заблокувала доступ українських суден до українських портів. Скидається на те, що вони вдалися до політики навмисного уповільнення. А це означає здорожчання морських перевезень, збитки для економіки регіону. Наша мета — це не санкції заради санкцій. Мета — відновити вільний прохід Керченською протокою в усі порти», — зауважив Волкер.

  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом з іще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Екіпаж потрапив у полон. Троє військових були поранені.