Член Наглядової ради пропонує скасувати рішення про відставку Аласанії. Депутат Найєм стверджує, що голоси відкликають

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Народний депутат від партії «Блок Петра Порошенка» Мустафа Найєм заявив, що члени Наглядової ради (НР), які шляхом голосування усунули з посади голови «Національної суспільної телерадіокомпанії України» (НСТУ) Зураба Аласанію, почали відкликати свої голоси. У той же час член ради Євген Глібовицький повідомив, що вніс пропозицію про скасування результатів голосування. Ще один член НС, Вадим Міський, стверджує, що пропозицій про відкликання голосів не було.

Що каже Найєм?

«До ранку стало зрозуміло, що рішення Наглядової ради “UA:Перший” було прийнято не просто з порушенням процедур, а ще дійсно було політично мотивованим. Ще вчора ввечері учасники засідання в терміновому порядку почали відкликати свої голоси, невиразно і, відверто кажучи, лячно, приховуючи свої наміри за витіюватими відмовками», — написав у своєму Telegram-каналі нардеп Найєм.

Що говорять члени Наглядової ради?

Глібовицький заявив, що запропонував членам Наглядової ради скасувати результати голосування, скликати наступне засідання і провести його відкритим, а також провести відкрите голосування, яке визначить подальшу долю Зураба Аласанія.

«В іншому випадку я не бачу, як цей склад Наглядової ради може далі бути гарантом довіри до незалежності суспільного мовлення і має піти у відставку в повному складі. Для цього теж є правові підстави», — зазначив Глібовицький.

Він також акцентував увагу на тому, що засідання було проведено з порушеннями норм, а також викликали сумніви причини відставки Аласанії.

«Сумніви викликає відсутність встановленого мотиву, який за законом міг би бути підставою для відставки. Сумніви викликає також результат голосування: при 3 голосах проти, принаймні, за різними свідченнями, від 4 до 6 членів Наглядової ради зараз стверджують, що вони голосували проти. Але, якщо припустити, що хтось із членів Наглядової ради проголосував за відставку, але каже неправду, публічно стверджуючи, що був/ла проти, — виникає питання про сумлінність членів Наглядової ради або наявність тиску на них», — написав Глібовицький, додавши, що чекає судових позовів щодо голосування.

Як розповів theБабелю Вадим Міський (теж член Наглядової ради), питання про відкликання голосів не стояло. «Вперше це чую... Як можна відкликати голоси?» — сказав він.

За словами Міського, не було й процесуальних порушень під час розгляду відставки.