Суд США вимагає від Сирії $300 млн компенсації для родини загиблої журналістки Мері Колвін

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Суд США вимагає від Сирії $300 млн компенсації для родини загиблої журналістки Мері Колвін

Dave M. Benett / Getty Images

Суд Вашингтона визнав винним режим Башара Асада в загибелі військового кореспондента Sunday Times Мері Колвін і зобовʼязав уряд Сирії виплатити компенсацію родині журналістки в розмірі $300 млн.

Як повідомляє The Guardian, суд дійшов до висновку, що урядові війська Сирії цілеспрямовано стріляли у журналістів, а тому подвоїли суму компенсації.

Крім $300 млн для сімʼї загиблої, Дамаск повинен виплатити $2,5 млн сестрі Колвін і майже $12 тисяч відшкодувати за похорон.

«Цей випадок є юридичним запереченням проти війни по відношенню до правди, яку ведуть такі лідери, як Башар Асад. У той час коли журналісти стикаються з безпрецедентними загрозами, суд відправив дуже чітке повідомлення: докази говорять голосніше, ніж дезінформація, а цензура за допомогою насильства є серйозним порушенням міжнародного права», — заявив адвокат родичів загиблої, які подали позов ще у 2016 році.

Мері Колвін загинула у лютому 2012 року в сирійському місті Хомс під час артилерійського обстрілу урядовими військами. Снаряди потрапили у медіа-центр, який знаходився на підконтрольній повстанцям території. Крім Колвін, загинули ще кілька людей, зокрема сирійський журналіст Рамі аль-Саєд.

Дамаск згодом заявив, що війська не знали про присутність журналістів у районі обстрілу. Пізніше вони заявляли, що Колвін підірвалася на міні. У 2016 році Башар Асад в інтервʼю заявив, що журналістка сама винна, оскільки незаконно вʼїхала в країну та працювала з «терористами».