Євросоюз вводить квоти на металургійну продукцію. Україні вдалося домогтися поступок для своїх виробників

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Єврокомісія з 2 лютого вводить захисні заходи щодо імпорту металопродукції в Євросоюз. Українському Міністерству економічного розвитку і торгівлі при цьому вдалося домогтися виключення для 12 з 14 категорій товарів, які Україна експортує в ЄС, повідомляє прес-служба міністерства.

Заходи, які вводить Євросоюз, полягають у тарифних квотах на поставки металургійної продукції. Після вичерпання квот почнуть діяти мита в 25%.

Захисні заходи ЄС будуть діяти три роки, до 30 червня 2021 року. Глобальні квоти будуть виділяти на кожен квартал, а індивідуальні — на рік. Країни, які вичерпають індивідуальні квоти, зможуть продовжувати свої постачання без сплати мита в межах залишку глобальної квоти в останньому кварталі року.

Під дію захисних заходів підпадають 26 категорій металопродукції. При цьому товари українського походження підпадають під тарифні квоти за 14 товарними групами.

Разом з тим, як повідомили в Мінекономрозвитку, Україні вдалося домогтися того, щоб вивести з-під дії захисних заходів ЄС 12 категорій товарів. В їх межах Україна буде поставляти продукцію на умовах, визначених Угодою про асоціацію Україна — ЄС.

При цьому індивідуальні квоти України відповідають історичним обсягам поставок, зазначили в міністерстві. Мова йде про труби для газопроводів і гарячекатаний плаский прокат.

За оцінками Мінекономрозвитку, для України не очікується значного негативного впливу на обсяги постачань у країни Євросоюзу через його захисні заходи.

  • У липні 2018 року Єврокомісія ввела тарифні квоти на 23 види продуктів металургії. На такий крок в ЄС зважилися через торговий конфлікту зі США.
  • З 1 червня 2018 року США запровадили 25% мита на імпорт сталі з Європейського Союзу і 10% — на імпорт алюмінію. Єврокомісія розробила власні обмеження, щоб захистити ринок Євросоюзу.