Buzzfeed: Сервіс ДНК-тестування надав ФБР доступ до своїх баз даних

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Family Tree DNA, одна з найбільших компаній з тестування ДНК в США, дозволила Федеральному бюро розслідувань (ФБР) отримати доступ до своєї бази даних, яка містить більше мільйона профілів ДНК, для розкриття злочинів. Про це пише Buzzfeed.

Представники Family Tree DNA відзначили, що перевіряли зразки ДНК, надані ФБР, щоб допомогти знайти винних у вчиненні насильницьких злочинів і в впізнання останків померлих осіб.

Компанія з минулого року дозволила ФБР використовувати свою генеалогічну базу даних. Це перший випадок, коли приватна компанія дозволила федерального правоохоронного органу використовувати свої дані ДНК для розслідування злочинів.

«Ми прийшли до висновку, що якби правоохоронні органи створювали облікові записи з тим же рівнем доступу до бази даних, що і стандартний користувач Family Tree DNA, вони не порушували б конфіденційність і приватність користувачів», — заявив засновник і генеральний директор Family Tree DNA Беннетт Грінспен у своєму виступі.

За словами представника Buzzfeed News, Family Tree DNA перевірило зразки ДНК і завантажила ці профілі в свою базу даних від імені ФБР менше 10 разів з осені минулого року.

Базу даних Family Tree DNA може використовувати будь-який, хто сподівається завантажити профіль ДНК, не тільки клієнти цієї компанії.

В останні кілька років слідча генеалогія відіграє все більш важливу роль у розкритті злочинів.

У заяві Family Tree DNA говориться, що клієнти можуть зробити свої профілі недоступними для пошуку ФБР, відмовившись від інструмента, що дозволяє їм знаходити своїх родичів.

Компанія також заявила, що у ФБР повинна бути «повістка в суд або ордер на обшук», щоб отримати доступ до будь-яких даних крім доступних в публічній базі даних.

База даних включає в себе інформацію про ДНК більше мільйона користувачів, більшість з яких не знали, що у компанії були відносини з ФБР.

  • У Китаї влада повідомили попередні результати розслідування у справі про Хе Цзянькує — професора, який заявив про народження близнюків, чия ДНК була змінена для профілактики ВІЛ-інфекції. Вони підтвердили їх існування, а також повідомили про ще одній учасниці експерименту, яка в даний момент вагітна.