Біля храму в Тернопільській області сталася бійка між вірянами різних церков. Постраждав священик

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Біля храму в Тернопільській області сталася бійка між вірянами різних церков. Постраждав священик

Фото з сайту УПЦ МП

Біля Свято-Преображенського храму у селі Гніздичне Тернопільської області сталася сутичка між релігійною громадою Української православної церкви Московського патріархату та прихильниками Православної церкви України. В інформаційно-просвітницькому відділі УПЦ МП заявили, що віряни ПЦУ та правоохоронці побили настоятеля храму. У поліції це заперечують, наголошуючи, що силу щодо священика не застосовували.

Що заявили в УПЦ МП?

Як повідомляється на сайті УПЦ МП, у неділю, 3 лютого, перед початком богослужіння біля церкви почали збиратися люди, які «влаштували провокацію і зірвали Божественну літургію вірянам Української православної церкви».

«Особливо від рук чоловіків кремезної статури з червоно-чорними нашивками на рукавах та власне поліції постраждав настоятель релігійної громади Української православної церкви протоієрей Стефан Балан», — йдеться в повідомленні.

Після сутички храм опечатали, віряни разом зі священиком відслужили молебень і розійшлися.

Також зазначається, що 13 січня активісти провели збори села, на яких частина присутніх проголосували за перехід у новостворену ПЦУ, однак релігійна громада вирішила лишитися в лоні УПЦ МП.

Що кажуть у поліції?

Речник Національної поліції Ярослав Тракало повідомив «Українській правді», що поблизу храму в селі Гніздичне конфлікт та штовханина між прихильниками різних церков виникли через неузгодження часу проведення богослужіння. Поліція виконувала свої обовʼязки з охорони порядку згідно із законодавством.

«Правоохоронці розділили дві сторони — задля уникнення конфлікту і громадського протистояння. Окремі громадяни однієї з релігійних конфесій за підтримки привезених, не місцевих, соратників почали конфліктувати з представниками правоохоронних органів, намагаючись увійти до культової споруди, попри попередні домовленості між двома громадами. Внаслідок чого відбувся конфлікт», — пояснив Тракало.

Речник наголосив, що жодного застосування сили з боку поліції не було. Громадський порядок на місці забезпечували 25 співробітників.

«Вони вживали заходи, аби не допустити подальшого поширення конфліктної ситуації. Один із священиків звернувся до медиків із скаргами на біль у голові, йому надали меддопомогу. Працівники поліції встановлюють усі обставини інциденту», — додав Тракало, підкресливши, що на місці інциденту підрозділів спецпризначення не було.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом хуліганства.