«Нова газета»: Приватний літак «кухаря Путіна» регулярно літає в Африку. У Пригожина там алмазний бізнес

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Приватний літак із реєстраційним номером M-VITO, який належить «кухареві Путіна» і бізнесменові Євгену Пригожину, з 2016 року регулярно літає в Африку та на Близький Схід. Власник «ПВК Вагнера» веде у Африці алмазний бізнес.

Про це стверджує російське видання «Нова газета», яке провело розслідування.

«За цей час літак 50 разів здійснив посадки і злети з Бейрута, столиці Лівану, що межує з Сирією. Звідти через кілька годин після приземлення джет вилітав у Сирію чи в Африку: 21 раз він зʼявився над територією Сирії, а 28 разів — в Африці», — йдеться в повідомленні.

Пізніше в африканських країнах журналісти виявляли присутність найманців «ПВК Вагнера», що говорить про бізнес-інтереси Пригожина в цьому регіоні.

«В Африці джет зафіксували в перший раз 10 листопада 2017 року — на висоті 11 тис. км він пролітав над Єгиптом, що означає, що він не заходив там на посадку. А через місяць, у грудні, Москва отримала від ООН дозвіл на відправку зброї та інструкторів у Центральноафриканську республіку [ЦАР], незважаючи на введене в 2013 році ембарго», — вказують розслідувачі.

Видання повідомляє, що восени 2017 року компанія «М Инвест», яка повʼязана з Пригожиним, уклала угоду з урядовими структурами ЦАР на розробку родовищ алмазів у префектурі Верхнє Котто. За договором російська сторона повинна здійснювати платежі лише готівкою і доставляти їх «тільки на приватному літаку».

Невідомо, чи був присутній на борту під час всіх польотів сам Пригожин, проте кілька разів його помічали в Африці. У квітні 2018 року він прилітав до суданської столиці Хартум у супроводі двох бійців «ПВК Вагнера». Газета Le Monde писала, що в серпні 2018 року Пригожин був на зустрічі з лідерами центральноафриканських збройних угруповань в Хартумі.