Австрія, Франція, Велика Британія, Швеція, Данія, Іспанія та Німеччина визнали Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Данія, Іспанія, Велика Британія, Швеція, Австрія, Франція та Німеччина визнали лідера венесуельської опозиції Хуана Гуайдо виконуючим обовʼязки президента Венесуели.

Премʼєр Іспанії Педро Санчес заявив, що завдання Гуайдо тепер — забезпечити в країні загальні демократичні вибори. «Народ Венесуели повинен визначити своє майбутнє», — сказав він, передає ТАСС.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан визнав легітимність Хуана Гуайдо і зазначив, що він має законне право скликати президентські вибори. «Люди на вулицях, люди хочуть змін», — сказав він в ефірі французької радіостанції France Inter, повідомляє BFM-TV.

«Режим [чинного президента Ніколаса] Мадуро досі відмовлявся провести вільні та чесні президентські вибори. З цієї причини ми вважаємо, що з цього моменту Хуан Гуайдо є виконуючим обовʼязки президента згідно з конституцією Венесуели», — написав у Twitter канцлер Австрії Себастьян Курц.

«Ніколас Мадуро не оголосив президентські вибори у восьмиденний період, який ми встановили. Тому Велика Британія разом із європейськими союзниками тепер визнає Хуана Гуайдо тимчасовим законним президентом до тих пір, поки не можна буде провести вибори, які заслуговують на довіру», — написав у Twitter глава МЗС Сполученого Королівства Джеремі Хант.

Глава МЗС Швеції Маргот Валльстрем заявила, що Стокгольм також розглядає Гуайдо як легітимного тимчасового президента Венесуели.

«Данія визнає голову Національної асамблеї Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели до моменту проведення нових вільних і демократичних виборів», — написав міністр закордонних справ Андерс Самуельсен.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час візиту до Японії також заявила про визнання Гуайдо в. о. президента Венесуели.

На даний момент Гуайдо визнали майже всі країни Латинської Америки, США, Канада, Австралія, Україна, Грузія, Ізраїль. На підтримку Мадуро виступають Туреччина, Росія, Китай, Куба, Болівія, Білорусь, Нікарагуа, Іран, Сирія.

  • 23 січня спікер Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом. Президент США Дональд Трамп визнав Гуайдо президентом, також нового главу Венесуели визнали Канада і низка латиноамериканських країн, зокрема Бразилія, Перу і Колумбія.
  • Європейський парламент на засіданні 31 січня ухвалив резолюцію, якою визнав Гуайдо виконуючим обовʼязки президента країни.
  • Президент Венесуели Ніколас Мадуро 3 лютого відхилив ультиматум європейських країн про проведення позачергових виборів. В інтервʼю іспанській телекомпанії laSexta Мадуро заявив, що «не буде піддаватися тиску» з боку тих, хто закликає до його відставки. І додав, що країни ЄС «намагаються загнати нас в кут з ультиматумами». Також Мадуро не виключає, що в результаті політичної кризи у Венесуелі може спалахнути громадянська війна.