Трамп: Розслідування втручання Росії в американські вибори потрібно позбутися

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Президент США Дональд Трамп заявив, що від розслідування втручання Росії в американські президентські вибори «потрібно позбутися». В інтервʼю телеканалу CBS Face The Nation Трамп допустив, що може заперечувати проти оприлюднення остаточного звіту про російське втручання.

«Ви повинні позбавитися «полювання на відьом», — заявив Трамп, маючи на увазі розслідування російського втручання в президентські вибори. Трамп наполегливо використовує такий термін для позначення розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера.

Зазначимо, у розслідуванні Мюллера звинувачення висунули вже 34 особам. Деякі з них вже визнали свою провину, зокрема колишній радник з національної безпеки Майкл Флінн, колишній менеджер кампанії Трампа Пол Манафорт, колишній заступник керівника кампанії Рік Гейтс і колишній адвокат Трампа Майкл Коен.

Трамп також висловився на захист свого колишнього радника Роджера Стоуна, якого нещодавно заарештували за звинуваченням у неправдивих свідченнях, перешкоджанні правосуддю і підробці свідчень. Втім, за його словами, Трамп ще не думав про помилування Стоуна.

«Багато з цих 34 осіб були блогерами з Москви або людьми, які не мали жодного відношення до мене, не мали жодного відношення до того, про що вони говорять, чи то були люди, яких спіймали за те, що вони вигадували або брехали», — зазначив Трамп.

«Блогерами», на яких посилається Трамп, є 12 російських офіцерів військової розвідки і 13 російських громадян, які працюють на «фабриці тролів» за підтримки Кремля.

  • Команда спецпрокурора Роберта Мюллера з травня 2017 розслідує втручання Росії у президентські вибори США 2016 і звʼязки між Кремлем і передвиборчим штабом Дональда Трампа.
  • Особи, які відповідали за діяльність російських ботів для втручання у вибори США і Brexit, використовували американські стартапи. Зокрема вони активно застосовували інструменти IFTTT Inc. для створення фейків у соцмережах.
  • Російські хакери опублікували у соцмережі викрадені докази про втручання Росії у вибори США в 2016 році, які були зібрані спецпрокурором Мюллером.