У Раду внесли проект закону, який забороняє представникам Росії спостерігати за виборами в України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховній Раді запропонували заборонити представникам країни-агресора бути на виборах спостерігачами. Про це йдеться у законопроекті №9524.

Авторами документа виступили 12 нардепів та спікер парламенту Андрій Парубій. Документ пропонує заборонити громадянам країни, яку Рада визнала державою-агресором, брати участь у виборах як офіційним спостерігачам та спостерігачам від іноземних держав або міжнародних організацій.

Таку ж заборону автори законопроекту пропонують розповсюдити і на осіб, яких на роль спостерігачів пропонує держава-агресор. Ці обмеження стосуватимуться виборів президента України, Верховної Ради, а також місцевих виборів.

У пояснювальній записці підкреслено, що Верховна Рада визнала Росію країною-агресором, яка намагається втручатися у внутрішні справи України, зокрема, через вплив на виборчий процес.

«Присутність російських спостерігачів на виборах може стати приводом до інформаційних атак шляхом перекручування фактів щодо виборчого процесу в Україні, а також зниження довіри до результатів волевиявлення», — йдеться у пояснювальній записці. На думку авторів законопроекту, прийняття документу дозволить мінімізувати ризики та загрози втручання РФ у проведення чергових виборів в Україні.