Гімалаї швидко втрачають свої крижані шапки через глобальне потепління. Чим це загрожує?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Принаймні третина величезних крижаних шапок Гімалаїв розтане до 2100 року, що загрожує серйозними наслідками для майже 2 мільярдів людей. Про це йдеться у звіті «Оцінка Гімалаїв і Гіндукушу», пише The Guardian.

Згідно зі звітом, навіть якщо викиди парникових газів в атмосферу різко скоротяться і вдасться стримати глобальне потепління до 1,5 °С, 36% льодовиків вздовж Гіндукушу і Гімалаїв зникнуть до 2100 року. Якщо ж такі викиди не скоротяться, до зазначеного часу втрати льоду зростуть до двох третин від загального обʼєму.

Льоди Гімалаїв і Гіндукушу дають воду безпосередньо 250 мільйонам людей і живлять річки, які забезпечують водою ще 1,65 мільярда людей в Індії, Пакистані, Китаї та інших країнах регіону.

The Guardian

Більше пʼятисот вчених працювали над цим звітом впродовж пʼяти років. Як розповів керівник дослідження Філіп Вестер з Міжнародного центру комплексного розвитку гірських районів, до недавнього часу вплив зміни клімату на лід в регіоні був невизначеним.

Регіон Гіндукуш—Гімалаї, який простягається від Афганістану до Мʼянми, називають «третім полюсом» планети, оскільки тут зосереджено більше льоду, ніж будь-де за межами Арктики й Антарктиди.

З 1970-х років близько 15% льоду в регіоні зникло, коли температура атмосфери стала зростати. Але довжина гірського масиву становить 3 500 км, і вплив потепління є змінним. Деякі льодовики в Афганістані та Пакистані стабільні, а деякі навіть набирають лід — швидше за все, через збільшення хмарності, що захищає від сонця, і зміни вітру, який приносить більше снігу. Але Вестер зазначив, що навіть вони почнуть танути.

За його словами, танення льодовиків призведе до перенасичення річок, паводків та затоплень. Однак з 2060-х років річки почнуть засихати — за оцінками Вестера, найсильніше постраждають Інд і річки Центральної Азії, що значно зашкодить як сільському господарству регіону, так і гідроелектрогенерації.

  • Льодовики на Канадському острові Баффінова Земля в Арктиці швидко відступають через глобальне потепління. Різке зміщення кромки вічного льоду відкрило на острові давні рослини і ландшафти, які протягом десятків тисяч років приховував льодовик.
  • Океани стрімко теплішають, оскільки вони поглинають більше 90% тепла, яке створюється через парникові гази. Наслідки цього для всієї планети можуть бути катастрофічними — до кінця 21 століття рівень моря підніметься приблизно на метр, що призведе до міграції 150 мільйонів людей з прибережних регіонів по всьому світу через затоплення.