Північний магнітний полюс Землі дрейфує в напрямку Сибіру. За рік він зсувається приблизно на 55 кілометрів

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Північний магнітний полюс Землі в останні десятиліття дрейфує так швидко, що вчені стверджують, що минулі оцінки вже недостатньо точні для надійної навігації. За рік він зсувається приблизно на 55 кілометрів. Про це пише The Guardian.

Більшу частину XX століття північний магнітний полюс був у Канадському архіпелазі, зараз він рухається у бік Сибіру. Постійний зсув є проблемою для компасів у смартфонах, а також для деякої побутової електроніки. За словами геофізика Університету Колорадо Арно Шуллята, провідного автора нещодавно випущеної Всесвітньої магнітної моделі, літаки і кораблі теж залежать від магнітного північного полюсу — зазвичай як резервної навігації. На GPS він не впливає, тому що той працює на основі супутника.

Американські військові використовують магнітний північний полюс для навігації та скидання парашутів, а назви злітно-посадкових смуг аеропортів засновані на їх напрямку відносно магнітного полюса. Їх імена змінюються з переміщенням полюсів. Наприклад, аеропорт у Фербенксі (Аляска) у 2009 році перейменував злітно-посадкову смугу з 1L-19R на 2L-20R.

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США і Великої Британії зазвичай оновлюють місцезнаходження північного магнітного полюса кожні пʼять років, але це оновлення відбулося раніше через більшу швидкості руху полюса.

З 1831 року, коли північний магнітний полюс вперше був виміряний в канадській Арктиці, він зсунувся приблизно на 2 300 км у бік Сибіру. З 2000 року його швидкість зросла з 15 км до 55 км на рік.

Причина — турбулентність в рідкому зовнішньому ядрі Землі. Гарячий рідкий океан заліза і нікелю міститься в ядрі планети, вважає геофізик з Університету Меріленда Даніель Латроп.

«У нього є зміни, схожі на погодні, — сказав Латроп. — Ми могли б просто назвати це магнітної погодою».

Південний магнітний полюс при цьому рухається набагато повільніше, ніж північний.

У цілому магнітне поле Землі стає слабкішим і, на думку провідних учених, в кінцевому підсумку перевернеться: північний і південний полюси змінять полярність, як магніт. Це відбувалося багато разів в історії Землі, але не за останні 780 000 років. «Питання не в тому, чи збирається він повернути назад, а в тому, коли саме це станеться», — сказав Латроп.

Експерти вважають, що це може зайняти не менше тисячі років.

  • Принаймні третина величезних крижаних шапок Гімалаїв розтане до 2100 року, що загрожує серйозними наслідками для майже 2 мільярдів людей. Про це йдеться в звіті «Оцінка Гімалаїв і Гіндукушу».
  • Льодовики на Канадському острові Баффінова Земля в Арктиці швидко відступають внаслідок глобального потепління. Різке зміщення кромки вічного льоду відкрило на острові давні рослини та ландшафти, які протягом десятків тисяч років приховував льодовик.