Російські лікарі стверджують, що стан політвʼязня Гриба задовільний. Але в побаченні з матірʼю суд відмовив

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Російські лікарі стверджують, що стан політвʼязня Гриба задовільний. Але в побаченні з матірʼю суд відмовив

Соколовська Інна / УНІАН

Російські лікарі запевняють, що стан українського політвʼязня Павла Гриба задовільний. Про це уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій повідомив радник президента Росії Михайло Федотов.

«Вчора отримала відповідь на своє запитання від Федотова, що обстеження всі зроблені, і зараз нібито російські лікарі говорять, що його стан задовільний», — сказала омбудсмен журналістам в кулуарах Ради.

За її словами, судове засідання відносно Павла Гриба перенесли на 18 лютого. Крім того, суд відмовив матері Гриба у побаченні з сином. Також до нього не пускають українських консулів.

«На жаль, нададуть можливість зустрітися консулу з Павлом тільки після вироку», — сказала Денісова і підкреслила, що це порушує Консульську конвенцію, підписану між Україною та Російською Федерацією.

На останнє засідання суду 1 лютого хлопцю викликали швидку. Він скаржився на дуже сильний біль у животі та головний біль. Адвокат Гриба Марина Дубровіна оголосила висновок лікаря — професора Василя Притули, який лікував українця з дитинства. За результатами останніх аналізів, у Павла різко прогресує захворювання, і йому необхідно зробити операцію в спеціалізованому хірургічному закладі, наприклад, у Москві чи Берліні.

  • Раніше батько Гриба також заявив, що стан здоровʼя його сина сильно погіршується, і йому терміново потрібно зробити операцію, інакше «він просто помре» .
  • Українець Павло Гриб зник у Мінську 24 серпня 2017 року, коли він поїхав туди на зустріч із дівчиною. За словами юнака, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному і передали іншим невідомим людям у якомусь лісі. Понад добу його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де «законно» оформили арешт.
  • Після арешту Павло зник і лише 7 вересня знайшовся в СІЗО Краснодару. ФСБ висунула йому звинувачення у підготовці теракту. Суд над ним триває у російському місті Ростов-на-Дону.
  • 1 липня 2018 року Павлу Грибу виповнилося 20 років, у нього вроджена хвороба — портальна гіпертензія, що потребує щоденного прийому спеціальних ліків. Генконсульство України неодноразово направляло звернення до російської сторони про можливість обстежити юнака. Так і не отримавши відповіді, Україна сама відправила групу лікарів, яких до Гриба не пустили.