Українська «дочка» Сбербанку втратила 7,6 млрд грн за рік

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Українська «дочка» російського Сбербанку оприлюднила звіт про свій фінансовий стан на 1 січня 2019 року.

Згідно зі звітом, за підсумками 2018 року Сбербанк «пішов у мінус», отримавши 7,6 млрд грн збитків. При цьому на 1 січня українській «дочці» російського банку вдалося збільшити свій статутний капітал на 8,3 млрд грн, і тепер він становить 20,7 млрд грн.

Зазначимо, що в 2017 році український Сбербанк задекларував 132,4 млн грн прибутку, а в 2016 році — збиток у 2,9 млрд грн. У 2018 році майже 7 млрд грн збитків Сбербанк показав уже за підсумками третього кварталу.

Заявлений банком показник достатності регулятивного капіталу на 1 січня 2019 року становив 21,72%, тоді як вимога Нацбанку до цього показника — не менш ніж 10%.

Наприкінці 2018 року українська «дочка» Сбербанку провела реструктуризацію, щоб збільшити можливий дефіцит капіталу на 1,63 млрд грн. Таку рекомендацію видав банку НБУ за підсумками стрес-тесту.

  • У перших числах січня-2019 Національний банк оштрафував українську «дочку» російського Сбербанку на 94,74 млн грн за порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу. Крім того, Нацбанк оштрафував Райффайзен Банк Аваль на 450 тис. грн, виніс попередження Першому українському міжнародному банку (ПУМБ), банкам «Глобус» і «Фамільний».
  • У вересні 2018 року Апеляційний суд Києва наклав арешт на акції української «дочки» російського державного ВТБ Банку, а також «дочок» Сбербанку та Внешэкономбанку.
  • У жовтні 2018 року російський ВТБ Банк оскаржив рішення, за яким його акції в Україні заарештували як компенсацію за нерухомість українських компаній в анексованому Росією Криму.
  • У січні 2019 року Верховний суд України дозволив заарештувати акції українських «дочок» ВТБ Банку, Сбербанку та Внешэкономбанку за позовом колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета і представників ще 17 українських компаній на підставі рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі.