Розрив ядерного договору між Москвою та Вашингтоном: Росія розробляє нові типи ракет

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія в найближчі два роки має намір розробити нові типи ракетного озброєння на тлі розриву ядерного договору між Вашингтоном та Москвою.

Про це заявив міністр оборони Росії Сергій Шойгу, пише «Радіо свобода».

«Протягом 2019—2020 років ми повинні розробити наземну версію морської системи «Калибр», оснащеної крилатими ракетами дальнього радіусу дії, яка показала хороші результати у Сирії. [...] За той же період нам також доведеться створити наземну ракетну систему с гіперзвуковою ракетою дальнього радіусу дії», — сказав Шойгу.

Він зазначив, що ці плани схвалив президент Володимир Путін.

  • Договір між СРСР і США підписали Михайло Горбачов та Рональд Рейган 8 грудня 1987 року під час радянсько-американської зустрічі на вищому рівні у Вашингтоні. Ця угода вперше в історії дозволила ліквідувати цілий клас озброєнь: сторони зобовʼязалися знищити всі комплекси балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої (1000—5500 км) і меншої (від 500 до 1000 км) дальності, а також не створювати, не випробовувати й не розгортати такі ракети в майбутньому.
  • 1 лютого держсекретар Майкл Помпео оголосив, що США виходять з договору про ракети середньої і малої дальності (ДРСМД) з Росією.
  • 2 лютого президент Володимир Путін заявив, що Росія теж виходить з договору.