Православна церква України провела перший Синод: за Філаретом закріпили Київську єпархію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Православна церква в Україні провела перше засідання Священного синоду, на якому ухвалила низку рішень, повідомляється на сайті ПЦУ.

Синод вирішив, що патріарх Філарет продовжить керувати Київською єпархією у складі парафій та монастирів Києва (за виключенням Михайлівського Золотоверхого монастиря), які до 15 грудня 2018 року перебували у його підпорядкуванні.

Крім того, Синод затвердив титули архієреїв ПЦУ та встановив порядок найменування єпархій. Також учасники зібрання розглянули і ухвалили типовий статут Управління єпархії для ПЦУ.

На пропозицію предстоятеля ПЦУ митрополит Вінницький і Барський Симеон обраний головним секретарем Священного синоду. Крім того, через особливе значення Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві його намісника прирівняли у правах до єпархіального архієрея.

Через обрання митрополита Епіфанія предстоятелем ПЦУ на вакантну посаду ректора Київської православної богословської академії призначили першого проректора протоієрея Олександра Трофимлюка.

«Враховуючи особливу важливість розвитку зовнішніх церковних зв’язків, керівництво Управлінням зовнішніх церковних зв’язків залишене за предстоятелем», — йдеться у повідомленні. Усі рішення, згідно з інформацією на сайті, були ухвалені за повної згоди усіх членів Синоду.