Заборона абортів і переговори з талібами: Трамп виступив із щорічною промовою перед Конгресом

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Заборона абортів і переговори з талібами: Трамп виступив із щорічною промовою перед Конгресом

Doug Mills-Pool / Getty Images

Президент США Дональд Трамп виступив перед Сенатом і Палатою представників Конгресу із щорічним посланням «Про становище країни». Його транслювали в прямому ефірі найбільші американські телекомпанії.

Будівництво стіни з Мексикою

Трамп зазначив, що збирається все ж домогтися будівництва стіни зі «сталі» на кордоні з Мексикою.

«Це буде стратегічно важливий барʼєр, через який можна бачити ту сторону, він буде зроблений зі сталі, а не з бетону. Він буде зведений в місцях, які, на думку співробітників прикордонного контролю, потребують цього найбільше», — підкреслив Трамп. «Просто побудуйте стіну, стіна врятує життя. Давайте працювати разом, щоб досягти компромісу, який зробить Америку безпечнішою», — заявив президент США.

Заборона абортів на пізніх термінах

Президент США закликав Конгрес прийняти закон, який забороняв би проводити аборти на пізніх термінах вагітності.

«Щоб захистити гідність кожної людини, я прошу Конгрес прийняти закон, що забороняє аборти на пізніх термінах вагітності, — заявив Трамп. — Давайте разом створимо суспільство, яке дорожить безневинним життям. Давайте затвердимо цю істину — всі діти, народжені і ненароджені, створені за образом Божим».

Нові системи ПРО

Трамп повідомив, що його уряд «не буде вибачатися за відстоювання інтересів своєї країни» і що «як один з елементів нарощування військової потужності США розробляють новітню систему протиракетної оборони».

Також був озвучений бюджет Пентагону на 2019 рік. Він складе $716 млрд.

Переговори з талібами

Президент США вважає, що допомогти скоротити військову присутність в Афганістані можуть успішні переговори.

«В Афганістані моя адміністрація веде конструктивні переговори з низкою афганських обʼєднань, зокрема з «Талібаном». Коли ми досягнемо прогресу на цих переговорах, ми зможемо скоротити присутність наших військ і зосередитися на протидії тероризму», — сказав Трамп.

Він також зазначив, що не впевнений, чи буде досягнута підсумкова угода, але «після двох десятиліть війни настав час принаймні спробувати досягти миру».

Відновлення польотів в космос на американських ракетах

Астронавти відновлять польоти в космос на ракетах, які вироблені у США. З 2011 року, після завершення програми Space Shuttle, NASA припинили власні пілотовані польоти. Американських астронавтів доставляють на МКС російськими кораблями «Союз». Контракт NASA і Роскосмосу закінчується в кінці 2019 року.

«У цьому році американські астронавти знову відправляться в космос на американських ракетах», — сказав Трамп.