Супрун поїхала у відрядження до США перед тим, як суд відсторонив її від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Супрун поїхала у відрядження до США перед тим, як суд відсторонив її від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я

Фото УНІАН

Уляна Супрун, якій Окружний адміністративний суд Києва тимчасово заборонив виконувати обовʼязки міністра охорони здоровʼя, поїхала у відрядження до США. Про це theБабелю повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров’я.

Відомо, що робоча поїзда Супрун у Сполучені Штати була запланована заздалегідь. Тепер вона вимушено повертається в Україну через ухвалу суду про забезпечення позову нардепа Ігоря Мосійчука («Радикальна партія Олега Ляшка») від 5 лютого.

Згодом на сторінці у Facebook Уляна Супрун сама підтвердила, що сьогодні повертається в Україну з відрядження у США, яке було скасоване у зв’язку з ухвалою суду.

«Мусимо у найкоротші строки відновити роботу Міністерства. Ніщо так не об’єднує українське суспільство, як захист змін в медичній сфері. Дякую всім громадянам, громадським організаціям, медикам, асоціаціям та народним депутатам, які вчора висловили нашій команді підтримку та обурення суддівським свавіллям», — написала вона.

Супрун додала, що зміни, яких вдалося досягти її команді в МОЗ, поставлені під загрозу. Зараз без підпису в. о. міністра неможливо розподілити ліки, закуплені на суму понад 633 млн грн з коштів платників податків. На складах Державних підприємств «Укрвакцина» та «Укрмедпостач» готуються до розвезення в регіони життєво необхідні препарати за 33 програмами державних закупівель.

«Хто підпише договори з міжнародними організаціями, які закуповуватимуть ліки, вакцини та медичні вироби за кошти держбюджету 2019 року? Бо повноваження підписувати договори також має лише в. о. міністра. Так само під загрозою вчасні закупівлі й поставки ліків за кошти цьогорічного бюджету. Хто підпише документи про відправку на лікування за кордон 44 громадян?» — зазначає Супрун.

  • Народний депутат від «Радикальної партії Олега Ляшка» Ігор Мосійчук позов позов проти Супрун про відсутність у неї повноважень на виконання обовʼязків міністра. Провадження в адміністративній справі проти Уляни Супрун за позовом Мосійчука суд розпочав 14 січня 2019 року. Нардеп тричі звертався до суду з заявою про забезпечення позову. Двічі — 14 січня та 18 січня — йому відмовили.
  • 5 лютого Окружний адміністративний суд Києва заборонив Уляні Супрун виконувати свої обовʼязки до остаточного рішення суду за позовом нардепа Мосійчука. Розгляд справи має відбутися 15 лютого.
  • Суд пояснив своє рішення тим, що у Супрун є американське громадянство.
  • Кабінет міністрів планує оскаржити рішення. Міністр юстиції Павло Петренко заявив ,що «абсурдні, безвідповідальні рішення українських судів не зможуть заборонити Уляні [Супрун] виконувати обовʼязки міністра охорони здоровʼя».