Опубліковано закон про продовження земельного мораторію. Він набуде чинності завтра

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення № 2666-VIII опублікували в офіційному парламентському виданні «Голос України». Він набуває чинності на наступний день після опублікування.

Цей закон продовжує заборону на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2020 року. Крім цього, до 1 березня 2019 Верховна Рада повинна розробити і внести на розгляд законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Законопроект про продовження мораторію був ухвалений Верховною Радою 20 грудня 2018 року, а спікер парламенту підписав його 18 січня 2019 року.

Що передбачає цей закон?

Закон забороняє внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств. Також забороняється купівля-продаж земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності.

Заборону продавати і купувати землю ввели в 2002 році — «на перехідний період», поки не буде прийнятий закон про обіг сільгоспземель. Скасування мораторію та створення ринку сільгоспземель в Україні довгий час були однією з вимог МВФ. Однак така вимога відсутня у списку структурних маяків Фонду за новою програмою співпраці з Україною.

  • 17 січня в парламенті не вистачило голосів при розгляді постанови нардепів від БПП Віктора Пинзеника та Олексія Мушака, які хотіли скасувати результати голосування за продовження мораторію. Автори стверджували, що депутати голосували за мораторій «з кнопкодавством».