НАЗК запустило електронний реєстр корупціонерів. За два дні було отримано 187 запитів

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

З 4 лютого Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запустило реєстр корупціонерів. Про це журналістам повідомив голова НАЗК Олександр Мангул.

Реєстр називається «Єдиний держреєстр осіб, які вчинили корупційні або повʼязані з корупцією правопорушення».

З його допомогою можна отримати інформацію від кадрових служб про стягнення та судові рішення, які набули чинності. Також у ньому можна побачити осіб, притягнутих до кримінальної, адміністративної, дисциплінарної або цивільно-правової відповідальності.

«У нас велика складова автоматизації процесу, є програмне забезпечення, яке зчитує інформацію, а людина буде перевіряти», — сказав Мангул.

Така інформація наявна і щодо юридичних осіб, які вчинили корупційне правопорушення. Інформація до реєстру потрапляє після судових вироків щодо зазначених осіб. В реєстрі вказано номер судового рішення та стаття, за якою особу притягнуто до відповідальності.

«Головна відмінність [у тому], що буде інформація про юридичних осіб, наприклад про зловживання під час тендерних процедур», — додав Мангул.

З цього реєстру юридичні і фізичні особи можуть отримати виписку. Такі довідки можуть бути необхідні для спецперевірки конкурсантів на посаду. А також за запитом правоохоронних органів, фізичних осіб на отримання відомостей про себе та для переможців тендерів.

Мангул планує, щоб особи могли отримувати ці витяги з цифровим підписом, аби стояти в чергах за фізичними.

«Станом на 6 лютого вже було 187 запитів на отримання довідки», — повідомив Мангул.

  • Україна піднялась на десять сходинок у світовому «Індексі сприйняття корупції» за 2018 рік, який 29 січня оприлюднила міжнародна антикорупційна організація Transparency International.