Янукович: Я готовий переговорити з Путіним для обміну полоненими у форматі «всіх на всіх»

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Янукович: Я готовий переговорити з Путіним для обміну полоненими у форматі «всіх на всіх»

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Колишній президент Віктор Янукович заявив, що готовий ініціювати зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним для обміну полоненими з українського та російського боку за процедурою «всіх на всіх».

«Готовий ініціювати питання обміну полоненими, але один раз і за принципом «всіх на всіх». Я готовий переговорити з президентом Росії Володимиром Путіним на цю тему і внести таку пропозицію», — сказав він під час прес-конференції в Москві.

Він зазначив, що для цього потрібна ініціатива України. Янукович також додав, що зараз для виконання Мінських угод «є всі умови», але «потрібна політична воля».

  • Востаннє обмін полоненими між українською стороною і угрупованнями «ЛНР» та «ДНР» відбувся у грудні 2017 року. Тоді в Україну повернулись 73 особи, а на окуповану територію — 233. Після того Росія будь-які пропозиції України відкидала.
  • У 2018 році 22 громадянина Росії, що перебувають у колоніях і СІЗО України за звинуваченнями в участі у війні на Донбасі, написали листи президенту Росії Володимиру Путіну з проханням про обмін. «Нова газета» зазначає, що ці листи були одразу передані російській стороні дипломатичними каналами. Проте Кремль так і не відповів на прохання, а російські консули не стали приїжджати до увʼязнених росіян, ніхто не звʼязався з їхніми родичами.
  • Уже загалом 13 разів Україна зверталася до Російської Федерації з пропозиціями обміняти громадян Росії на українців, що перебувають у російських вʼязницях і СІЗО. Востаннє це було на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи, коли віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко назвала прізвища російським журналістам.