ОБСЄ внесла до списку спостерігачів на виборах президента двох росіян

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (ODIHR) внесло до списку довгострокових спостерігачів за виборами президента України двох росіян. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на джерело у дипломатичних колах.

Джерело видання зазначило, що рішення ухвалили незважаючи на прохання українського Міністерства закордонних справ не приймати заявки від країни-агресора.

Він також зазначив, що в ОБСЄ чітко не регламентується, що для участі в місії зі спостереження за виборами повинні бути обовʼязково запрошені представники всіх країн-учасників організації.

«У п. 8 Копенгагенського документа ОБСЄ передбачено, що запрошення спостерігачів від країн-учасниць організації відбувається в тій мірі, в якій це допускається законодавством. Оскільки законодавством України Росія визнана як держава-агресор і окупант, то цілком логічна і правова позиція України щодо відмови у реєстрації громадян РФ спостерігачами», — повідомив співрозмовник агентства.

Всього до складу довгострокових спостерігачів ODIHR запропоновано понад 80 осіб. У день виборів, 31 березня, в країну прибуде близько 750 короткострокових спостерігачів.