У Конгресі заспівали “Happy Birthday” ветерану, який пережив Голокост і стрілянину в Піттсбурзі. Трамп диригував хором

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
У Конгресі заспівали “Happy Birthday” ветерану, який пережив Голокост і стрілянину в Піттсбурзі. Трамп диригував хором

Ricky Carioti / The Washington Post via Getty Images

Під час виступу президента США Дональда Трампа перед Конгресом із щорічним посланням «Про становище країни» члени Конгресу привітали з днем народження гостя засідання, який пережив Голокост і антисемітські масові розстріли у піттсбурзькій синагозі. Про це пише New York Post.

Джуді Самету виповнився 81 рік, він був спеціальним гостем засідання Конгресу, його запросили виступити перед народом. Джуда Самет, який прожив 10 місяців у концентраційному таборі Берген-Бельзені під час Другої світової війни, також ледь уникнув стрілянини в жовтні 2018 року в синагозі «Древо життя» у Піттсбурзі, в якій було вбито 11 осіб.

«Він прибув в синагогу, коли вже почалася стрілянина, але Джуда не лише ледве уникнув смерті минулої осені, понад сім десятиліть тому він ледве вижив в нацистських концентраційних таборах», — сказав Трамп під час своєї промови.

«Сьогодні — 81-й день народження Джуди», — продовжив Трамп, коли Конгрес вітав його, всі почали співати “Happy Birthday”.

Після пісні Самет подякував всім, і Трамп сказав: «Вони б не зробили такого для мене, Джуда», — і розсміявся.

  • Масовий розстріл стався в синагозі «Древо життя» у Піттсбурзі, штат Пенсільванія, 27 жовтня 2018 року. Влада повідомила про одинадцять загиблих і шістьох поранених, зокрема чотирьох поліцейських. Підозрюваного Роберта Бауерса взятли під варту. Перш ніж відкрити вогонь, Бауерс кричав: «Усі євреї повинні померти».
  • 27 січня 1945 року війська СРСР звільнили вʼязнів нацистського концтабору Аушвіц, які залишилися живими. Цей день з 2005 року став Міжнародним днем памʼяті жертв Голокосту.
  • Один з найвідоміших епізодів Голокосту на території України — це розстріл євреїв і ромів у Бабиному Яру, коли було вбито, за різними оцінками, 100—150 тисяч осіб.