«Путін спекулює на темі заручників до виборів». Геращенко відповіла на пропозицію Януковича щодо полонених

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Росія намагається розіграти чутливу тему заручників напередодні виборів в Україні, а президент РФ Володимир Путін спекулюватиме на заручниках під час виборів. Про це на своїй сторінці у Facebook розповіла віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Геращенко нагадала, що президент Петро Порошенко влітку двічі говорив з Путіним щодо заручників.

«Ми готові негайно передати РФ всіх засуджених росіян-терористів, яких РФ і Путін не визнають і про яких забули. Президент [Порошенко] і його команда робили ці пропозиції десятки разів», — розповіла віце-спікер парламенту, підкресливши, що в російських тюрмах українців утримує «Путін, а не його приручені та підгодовані шавки».

При цьому пропозицію екс-президента Віктора Януковича про те, що він може обговорити з Путіним питання звільнення українців, Геращенко відкинула.

«Нам немає про що просити Януковича, якого зневажають й у Києві, у Львові, й на його рідному Донбасі, як втікача і зрадника», — зазначила Геращенко.

Парламентарій підкреслила, що Київ вимагає від Росії «передати Януковича Україні для відбування покарання за злочин, зраду Батьківщині».

«У Путіна ... ключі від тюрем і камер з українськими моряками, політвʼязнями і заручниками», — підсумувала Геращенко.

  • Останній раз обмін полоненими між українською стороною та угрупованнями «ЛНР» і «ДНР» відбувся в грудні 2017 року. Тоді в Україну повернулися 73 людини, а на окуповану територію — 233. Після того Росія будь-які пропозиції України відкидала.
  • У 2018 році 22 громадянини Росії, яких утримують в колоніях і СІЗО України за звинуваченням в участі у війні на Донбасі, написали листа президенту Росії Володимиру Путіну з проханням про обмін. «Нова газета» зазначає, що ці листи були передані російській стороні через дипломатичні канали. Однак Кремль так і не відповів на прохання, а російські консули не стали приїжджати до увʼязнених росіян, ніхто не звʼязався з їхніми родичами.
  • Уже 13 разів Україна зверталася до Російської Федерації з пропозиціями обміняти громадян Росії на українців, які перебувають у російських вʼязницях і СІЗО. Останній раз це було на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи, коли віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко назвала прізвища російським журналістам.